Noaptea Cercetătorilor - premieră în Republica Moldova

La 27 septembrie 2013, începând cu orele 16:00, în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei (bd, Ştefan cel Mare şi Sfânt, 1) se va desfăşura, în premieră în Republica Moldova, NOAPTEA CERCETĂTORILOR.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment ce promovează imaginea ştiinţei în societate şi se desfăşoară, la 27 septembrie, concomitent, în peste 300 de oraşe europene. Proiectul se adresează minţilor curioase ce vor să afle cum e sa fii cercetător ştiinţific şi cât de importantă este munca lor de zi cu zi.

Noaptea Cercetătorilor este organizată în cadrul proiectului MORE4U şi reprezintă una din cele mai renumite iniţiative ale Uniunii Europene, care reuneşte oamenii de ştiinţă cu publicul larg cu interese comune şi care încearcă să combine cunoştinţele din domenii specifice într-un mod amuzant şi prietenos.

Cercetătorii şi publicul larg se vor întâlni într-o atmosferă ce stimulează descoperirea ştiinţei prin activităţi distractive şi educative, în cadrul unui eveniment în care fiecare poate fi om de ştiinţă. Evenimentul oferă oportunitatea de a arăta publicului larg că cercetătorii sunt oameni obişnuiţi cu ideii neobişnuite ce conduc la dezvoltarea comunităţilor.

Timp de o seară ştiinţa va evada din laboratoratoare în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, unde copiii de vârstă preşcolară, adolescenţi, tineri şi adulţi, vor avea oportunitatea de a participa activ în desfăşurarea experimentelor spectaculoase şi distractive, prezentarea produselor obţinute din materiale reciclabile şi discuţii cu toţi participanţii, indiferent de nivelul pregătirii lor ştiinţifice, fapt ce ar încuraja tinerii să urmeze o carieră ştiinţifică.

Noaptea Cercetătorilor 2013 se desfăşoară sub egida Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Centrului Proiecte Internaţionale şi Agenţia de Logistică „Age Quod Agis” cu participarea instituţiilor de cercetare şi celor de învăţământ superior.

Proiectul este susţinut prin fonduri europene, în cadrul celui de al şaptelea Program Cadru al Comunităţii Europene pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică (PC7).