Elena Zamșa: ,,Îmi doresc ca știința să devină brand în Republica Moldova”

Noaptea Cercetătorilor se desfășoară concomitent în peste 300 de orașe din Europa. Este foarte necesar să popularizăm rezultatele științifice și cercetarea ca activitate, pe înțelesul tuturor, mai ales în rândul tinerilor. Prietenii mă priveau sceptic, din respect cred, se abțineau să facă glume, când mă apucam să povestesc cu ardoare, despre succesele Moldovei în știință. Pentru început, am realizat că această reacție este una prezentă des în opinia publică pentru că cercetările, descoperirile, rezultatele științifice nu au nici o relație cu publicul larg. Și dacă societatea contribuie la cercetare, prin plătirea impozitelor, de exemlu, este cazul ca aceasta să fie vizibilă.

Rezultatele trebuie să fie aplicative pentru societate. În Europa, Noaptea Cercetătorilor are o conotație „funny" , de aceea tocmai, acest eveniment este o necesitate acută, o încercare aplicată de a aduce știința mai aproape de oameni.

Pe 27 septembrie în Orășelul Științei, oricine are posibilitatea să pipăie un motor performant, să facă un experiment chimic, să guste roșii rezistente la frig. Apropo, dacă s-ar apela la știință, anii de secetă pentru Moldova nu ar fi atât de tragici. Prin implementarea rezultatelor științifice am avea rezolvare pentru probleme din industrie, agricultură, economie, medicina, etc. și drumuri. O cercetare științifică poate să finalizeze cu o descoperire, cu o invenție, o patentă sau cu un plan de activitate, cu o listă de propuneri pentru rezolvarea unei probleme.

 

DETALII

Sursa:www.pentruea.md